Protest 21 decembrie 2013 Bucuresti
506
post-template-default,single,single-post,postid-506,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Protest 21 Decembrie 2013

Protest 21 Decembrie 2013

Protestul de sambata, 21 Decembrie 2013, impotriva Guvernului si Presedintelui Romaniei a adunat in jur de 3.000 de participanti. Mitingul, initiat pe contul de Facebook “Uniti Salvam” (unde s-au organizat si protestele anti-Rosia Montana) si desfasurat sub sloganul “21-22 vrem democratia inapoi”, dar si de pagina de Facebook “Neam trezit”, s-a dorit a fi si un omagiu adus eroilor cazuti in Revolutia din decembrie ’89. Actiunea s-a desfasurat fara incidente majore. Protestul a inceput in jurul orei 18:00 in Piata Universitatii unde manifestantii au refacut simbolic, cu lumanari aprinse, Baricada de la Inter, ridicata de revolutionari in urma cu 24 de ani. Au plecat apoi in coloana catre Piata Victoriei unde au fost intampinati de cateva sute de jandarmi dispusi intr-un cordon de protectie in jurul Guvernului. Din Piata Victoriei, coloana s-a indreptat catre Piata Revolutiei, unde au avut loc cateva imbranceli cu jandarmii dupa ce un protestatar s-a urcat cu un steag pe botul unei masini a jandarmeriei, si inapoi la Universitate.

  • Protestatarii au scandat “Libertate, libertate”, “Jos Guvernul”, “Demisia”, “Iliescu, vinovat pentru sangele varsat”, “Jos Ponta”, “Pana va treziti si voi, luptam noi”, “Oligarhia distruge Romania”,  “Hotii, hotii”, “Uniti salvam toata Romania”, “Victor Ponta de Craciun este porcul cel mai bun”, “Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti”, “Salvati muntii Apuseni”, “21-22, Iliescu a tras in noi” si “Jos comunismul”.
  • Au fost si cateva scandari la adresa jandarmilor: “Jandarmeria apara hotia” si “Uite-le, uite-le, uite vagaboandele”.

De remarcat ca spre deosebire de mitingul desfasurat duminica trecuta, marcat de busculade si ciocniri cu fortele de ordine – jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifesantii –, protestul de sambata a fost unul linistit, fara incidente majore, iar jandarmii au evitat sa recurga la forta.

 

 

Photo credit: Cristian Vasile

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suntem o echipa de oameni tineri si creativi, specializati in filmare aeriana, fotografie aeriana, editare foto/video dar si marketing. Realizam filmari aeriene de peste 5 ani atat in Romania cat si in strainatate.